Żółciak siarkowy – kurczak leśny

Żółciak siarkowy – kurczak leśny

Żółciak siarkowy- kurczak leśny

W ubiegłym tygodniu, otrzymałam zdjęcia od jednej z obserwatorek, że znalazła żółciaka siarkowego. Grzyb, który rośnie na drzewie jak każdy pasożyt. Jednak, pamiętajcie, nie każdy grzyb drzewny jest jadalny. Ten rodzaj akurat tak.
Ponieważ możecie się z nim spotkać, to tak jak uczę was rozpoznawać zioła na Szarych genach, tak tutaj fajnie, myślę jest znać grzyby.
Tym bardziej, że te grzyby zebrane oczywiście w zdrowych miejscach, z dala od cywilizacji, z pewnością, że to właśnie te, pamiętajcie aby dobrze rozpoznać gatunek.
https://www.youtube.com/embed/kr5oNv5A_6g

Oczywiście i na tych grzybach prowadzone są badania kliniczne – Badany grzyb jest bogatym źródłem węglowodanów i białka. Mannitol i trehaloza były głównymi wolnymi cukrami. Ponadto stwierdzono występowanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych α-, γ- i δ-tokoferoli. Najliczniejszymi kwasami organicznymi były kwas szczawiowy i cytrynowy; Kwasy cynamonowy i p-hydroksybenzoesowy oznaczono ilościowo w ekstrakcie metanolowym i można je było powiązać z właściwościami przeciwutleniającymi. To właśnie ekstrakt polisacharydowy wykazał większą aktywność przeciwutleniającą i przeciwbakteryjną, co wskazuje, że związki obecne w tym ekstrakcie mają silniejszą bioaktywność.

Należy uważać z nim, ponieważ zawiera hemolityczne i hemoaglutynujące lektyny i tak jak opisałam w ebooku o Histaminie, na lektyny również należy uważać.

Więc jeśli spotkacie żółciaka to macie smaczny i zdrowy posiłek. Jednak pamiętajcie tylko młode grzyby zbieramy.

źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24810655/

Leave a Reply

%d bloggers like this: